Klarinet, dwarsfluit en saxofoon worden alledrie gerekend tot het hout terwijl alleen die eerste (meestal) van hout is. Als je met je instrument langs komt bekijken we wat het beste is om te doen: een onderhoudsbeurt, een revisie of klein onderhoud.

Bij een onderhoudsbeurt gaat het hele instrument uit elkaar, worden kleppen en instrument schoongemaakt en gepoetst. Klarinetten worden van binnen geolied. Polsters en kurken worden gecontroleerd op slijtage en indien nodig vervangen. Daarna wordt het instrument weer klep voor klep opgebouwd, sluitend gemaakt en afgesteld. Nieuwe polsters hebben wat tijd nodig om zich te “zetten”, soms wel een paar dagen. Daarna wordt de sluiting een laatste keer bekeken en wordt het instrument bespeeld.

Een revisie is een uitgebreide onderhoudsbeurt: alle polsters en kurken/viltjes worden hierbij vervangen. Vanaf ongeveer 5/6 versleten polsters is een revisie aan te raden, maar dat bekijken we per geval. Doordat nieuwe polsters tijd nodig hebben, duurt een revisie altijd langer dan onderhoud.

Klein onderhoud kan vanalles zijn, vooral plaatselijke problemen, niet-standaard problemen etc. We bekijken wat er moet gebeuren en spreken een prijs af.

Schadeherstel is een verhaal apart. Denk hierbij aan deuken, platte/verbogen bekers, scheuren in het hout, gebroken kleppen, kortom alles waarbij er gelijmd, gesoldeerd en uitgedeukt moet worden. Soms is er maatwerk nodig om onderdelen te vervangen of weer werkend te krijgen. Bij schadeherstel krijg je altijd een prijsopgave voordat we ermee aan het werk gaan. Als het een verzekeringszaak is zorgen we voor een schaderapport.